Saltar al contenido

Sobre el complex

Les nostres instal•lacions

Fent crèixer la seva importància

El Complex Industrial de Repsol a Tarragona és un conjunt d'instal·lacions en les quals es produeix una gran quantitat de productes derivats del petroli. La seva importància ha crescut des de la seva creació, així com la seva capacitat de producció i d'emmagatzematge.

Actualment el complex ocupa més de 500 hectàrees, una superfície equivalent a la del nucli urbà de Tarragona. Per motius de gestió i logística està dividit en quatre grans àrees: exploració, refí, química i GLP.

Més informació

 • L'àrea d'exploració està formada per la plataforma petroliera Casablanca.

  La plataforma Casablanca està situada a 52 quilòmetres de Tarragona i és una de les fonts de la nostra matèria primera. S'extreuen al voltant de 8000 barrils de cru diaris del jaciment i dels seus sis pous submarins, que s'envien al port mitjançant un oleoducte Allà s'envien al terminal marítim i es distribueix a les nostres instal·lacions.

 • El recinte de refinament conté totes les unitats de producció destinades a processar el cru de petroli i a destil·lar-ho per obtenir una gran quantitat de derivats per treballar. L'àrea en conjunt processa un total de 9 500 000 tones de matèries primeres a l'any.

  Aquesta àrea acull algunes de les construccions més impressionants de tot el complex. La xemeneia central és la torre més alta, amb més de 100 metres d'altura, com un edifici de 30 pisos. Els tancs d'emmagatzematge són similars en grandària a una plaça de toros i aconsegueixen en conjunt una capacitat d'un milió de metres cúbics.

  Terminal marítim del complex

  El Pantalán, el terminal marítim de Repsol, ofereix cinc fronts d'atracament per descarregar els bucs petroliers. Té gairebé 9000 metres quadrats de superfície, a més d'una monoboia situada a tres quilòmetres de la costa on els superpetroliers poden descarregar el seu contingut.

 • L'àrea química del complex, amb una superfície de més de 150 hectàrees, és l'encarregada de transformar en diferents polímers les olefines obtingudes durant el refinament. Cada dia es produeix materials com metilmetacrilats o polipropilens en una quantitat equivalent en pes a 300 camions.

  Dins dels complexos petroquímics, el nostre és el més important d'Espanya i un dels més grans d'Europa. Està compost per nombroses plantes i unitats, moltes d'elles a l'avantguarda pel que fa a tecnologia.

  Destaca la planta d'olefines, amb una capacitat de producció anual de 650 000 tones d'etilè i 380 000 de propilè. També tenim quatre plantes de poliolefines, amb una capacitat conjunta de 690 000 tones de compostos, i tres plantes de poliols que generen al voltant de 200 000 tones de productes.

  La nostra planta d'eliminació de COV (Compostos Orgànics Volàtils) és una eina necessària per evitar les males olors provinents del complex que ocasionalment molestaven els nostres veïns de Constantí. Funciona filtrant tots els efluents abans d'arribar a la planta de tractament d'aigües residuals i, a més, ens permet reciclar gairebé tota l'aigua que fem servir.

  També és important destacar la planta pilot de propilè, instal·lada en 2007, que ens permet investigar nous productes plàstics. Després de fer-ne un estudi, es valora la seva rendibilitat al mercat i es presenten al públic en funció dels resultats obtinguts.

  Durant el primer trimestre de 2016, iniciem la segona fase de construcció de la unitat de polietilè metal·ocè. Ens convertim en la primera unitat que produeix aquest material fora dels Estats Units.

  Aquesta gran fita ens permet la producció tant de polietilè lineal metal·locè de baixa densitat (mPELBD) com a polietilè d'alta densitat (PEAD)."

 • La planta de tractament de gasos liquats del petroli (GLP) abasta una superfície de 5,6 hectàrees. Gràcies a la feina que s'hi duu a terme, podem fer arribar al mercat unes 482 000 tones a l'any de GLP per a combustible domèstic, industrial i d'automoció.

  L'activitat de la planta consisteix en la recepció per via marítima de GLP, normalment d'importació, així com l'emmagatzematge i posterior subministrament. Actualment aquesta secció del complex és l'encarregada del subministrament de butàpropà i altres gasos liquables per tot el quadrant nord-est de la península.